Trafik Kazası İncelemesi konusunda sizden gelen talepler doğrultusunda sonuca ulaştırdığımız örnek teşkil edebilecek olaylar.
- Çarpma Anındaki Hız Hesabı: Araçların aldıkları deformasyonlar ve yörüngeleri dikkate alınarak çarpma anındaki hızın en yakın hesaplaması yapılabilmektedir. Sürücü ifadeleri ve olay anı fotoğraflarındaki veri kalitesi hız hesaplamasında en önemli faktördür.
- Çarpma Noktasının Tam Yerinin Belirlenmesi: Çarpma anında etrafa dağılan parçalar ve asfalttaki kazınma, lastik izleri verilerini kullanarak bilgisayar ortamında ölçekli çizim yapılabilmektedir. Bu sayede kontak alanı net olarak belirlenmektedir.
- Zaman-Mesafe Analizi: Kavşak çarpışmaları ve yaya-araç çarpışmalarında kazadan kaçma ihtimallerinin belirlenmesinde olaydan önceki 1. sn., 2.sn … Anlarını 3 boyutlu olarak görebilme ve üzerinde yorum yapılabilmektedir.
- Emniyet Kemeri Kullanım Analizi: Ölümlü/yaralanmalı olaylarda emniyet kemeri kullanımı tespit edilerek, kazada sürücü ve yolcunun alacağı etkinin derecesi hesaplanabilmektedir.
- Kazadan Kaçınma İhtimali Senaryoları: Yazılım ortamında farklı senaryolar iddialara göre denenerek gerçeğe en yakın durum belirlenmektedir. Bu sayede gerçekte olayın nasıl olduğu anlaşıldıktan sonra diğer çevre koşulları, yol durumu ve sürücü faktörleri değiştirilerek kaza ihtimalleri değerlendirilir.
- Biyomekanik İnceleme: İnsan vücudunun aldığı temas sonucu ne kadarlık bir yaralanma düzeyi oluşacağı önceden yapılan testler ve doktor raporları ile belirlenmiş olup, bilinen değerler ile karşılaştırma yapılarak sonuca ulaşılmaktadır.
Trafik kazalarında (hasarlı, yaralamalı, ölümlü) teknik ve güncel mevzuata uygun analizlerle yaparak istenilen nitelikte raporlanması.
Trafik Kazasında Taksir, Kast durumunun tespiti
Trafik Kazasının Oluş Şekline Göre İncelenmesi: Karşılıklı çarpışma, Arkadan çarpma, Yandan çarpma, Yan yana çarpışma, savrulma, takla atma, Yoldan çıkma, Araçtan insan düşmesi, Duran araca çarpma, Zincirleme çarpışma, Çoklu çarpışma, Engel/cisim ile çarpışma, Yayaya çarpma, Hayvana çarpma, Devrilme, Araçtan cisim düşmesi.
Kaza Yerine Göre İnceleme: Trafik ışıklı kavşak kazaları, Bölünmüş yol kavşak kazaları, Trafik işaret levhalı kavşak kazaları, Kontrolsüz kavşak kazaları.
Takoğraf çıktı analizi, Elektronik takoğraf, Analog (Mekanik-Elektro Mekanik) takoğraf, Dijital (Sayısal) takoğraf çıktı analizleri.
Kaza Mahallinin Adli Yönden İncelenmesi
Fren izleri, Sürtünme-Kazıntı izleri, Lastik izleri, Kimyasal – Biyolojik bulgular
Araç üzeri ve aksamlarının analizi.
Dosyada Bulunan Delillere Göre ve Karayolları Trafik Kanununa Göre Trafik Kazasının Değerlendirilmesi
Karayolları trafik kanununa göre ihlal edilen kusurlar, Öngörme ve engelleme tedbirleri, Çoklu kazalarda tarafların kusurlarının irdelenmesi.
Hasarlı, yaralamalı ve ölümlü trafik kazalarda kusur, hasar tespiti.
Olay yerinde kaza tespiti ve raporlama.
Genel Olarak;
İfadeler, Kaza Tespit Tutanağı, Olay Yeri Krokisi, Kriminal, Adli Tıp, Mühendislik, Yol, Hava Durumu, Mevzuat
Bilgileri dikkate alınarak; İnsan Kusurları, Araç Kusurları, Yol Kusurları ile birlikte İş güvenliği ve diğer mevzuatlarla tespitler yapılır.
İş Kazaları ve İş Güvenliği Alanında Kusur Bilirkişiliği Alanında Verdiğimiz Hizmetler
• İş Mevzuatı
• Meydana Gelen Kazalarda Kusur Oranlarının Belirlenmesi
• Kaza Oluşumunda Güvensiz Koşulların, Davranışların Etkileri
• Kaza Oluşumunda İşyeri Ortamının Etkisi
• Kusur Dağılımı
• Emsal Olay ve Dava Dosyalarının İncelenmesi
• Meydana Gelen Olayın Teknik Olarak İncelenmesi
• İş Kazasına Neden Olan Makine, Cihaz ve Ekipmanların İncelenmesi